Om Ragdoll

Temperament
Ragdollen är en perfekt innekatt med sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarna och det inkluderar både barn och andra djur.
Ett drag hos ragdollen som skiljer dem från andra raser är att de, om de vill, kan slappna av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den blir lealös som den trasdocka den fått namn ifrån.
Ragdollen är en lugn och lättjefull katt. Den vill inte motionera mer än nödvändigt men är för den sakens skull ingen "prydnadskatt" utan behöver daglig stimulans. På det hela taget är ragdollen en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver mycket uppmärksamhet av sin ägare. Den kan bli väldigt olycklig om den måste vara mycket ensam utan sällskap av någon annan. Den trivs bäst om det finns andra katter i huset när ägarna jobbar.

En ragdollhona väger ungefär 3,5-5 kg och en hane 6-8 kg, kanske tom 9 kg.
 

                                                     ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Generell beskrivning
Ragdollen är en stor och kraftig katt med medelkraftig benstomme och muskulös kropp. Pälsen är medellång och silkig. Pälsen formar en krage runt halsen och "äppelknyckarbyxor" på bakbenen. Ragdollen finns i tre mönstervarianter; colourpoint, bicolour och mitted.
Helhetsintrycket ska vara en kraftig katt.


Huvud: medelstort huvud med bred modifierad kilform med ett till utseendet platt parti mellan öronen. Nosen ska ha en lätt böj på den översta tredjedelen. Väl utvecklade kinder som avsmalnar mot en rundad, välutvecklad, medellång nos och utvecklad haka.

Öron: Medelstora, breda vid basen, med rund topp. Sitter långt ifrån varandra med en lätt framåtlutning.

Ögon: Stora och ovala. Yttersta delen av ögat ska vara i nivå med basen på örat. Färgen ska vara blå, ju intensivare desto bättre, i relation med kroppsfärgen.

Kropp: Nacken skall vara kort och kraftig. Bröstet brett och utvecklat. Kroppen lång och muskulös med medium benstomme. Muskulösare och tyngre i bakkroppen. Den full utväxta katten skall vara lika bred över skuldrorna som över bakkroppen. Medellånga ben, bakbenen något längre än frambenen vilket gör att rygglinjen verkar slutta något från bakkropp mot huvudet. Tassarna är stora och stadiga med hårtofsar mellan tårna.

Svans: Svansen skall vara lång, välpälsad och i proportion till kroppen. Medeltjock vid roten smalnar av något mot toppen.

Päls: Medellång. Pälsen skall vara tät, mjuk och silkeaktig. Ligger intill kroppen och skiktar sig när katten rör sig. Pälsen ska vara längst vid ansiktets yttersta kant och runt halsen så den ger intryck av att ha krage. Pälsen i ansiktet är kort och blir längre från hjässan och över ryggen, medellång på sidorna, buken och bakhasorna.

                                                        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Färgvarianter
Colourpoint:
Points (öron, mask, ben, svans) skall var bra genomfärgade och harmonisera med kroppsfärgen. Kroppsfärgen skall vara ljusare än pointsfärgen. Mjuka skiftningar är tillåtet på kropp och mage. Nosspegel och trampdynor i överensstämmelse med pointsfärgen.

Mitted: Points (utom tassar och haka) och kroppsfärg som hos colourpoint. Vita handskar på frambenen. Bakbenen skall var helt vita men inte längre upp än till övre hasen. En vit strimma skall börja vid bröstet och gå bakåt mellan frambenen och till undersidan av svansen. Hakan skall vara vit. En bläs på nosen kan förekomma.

Bi-colour: Points (öron, svans, mask) skall vara väl avgränsade. I masken skall det vara en vit yta format som ett omvänt V. Buken skall vara utan fläckar. Vita ben är önskvärda. Kroppsfärgen en nyans ljusare än pointsfärgen. Vita fläckar på ryggen är tillåtna. Nosspegel och trampdynor är rosa.